Festivals
De toekomst van Bevrijdingspop Haarlem, het grootste gratis toegankelijke 5 mei-festival van Nederland, staat op losse schroeven door het ontbreken van structurele overheidsfinanciering. Ondanks dat de editie van 2025 dankzij extra bijdragen van de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlem kan doorgaan, waarschuwt de organisatie dat het festival zonder duurzame steun in de komende jaren fors kleiner of zelfs korter zal moeten worden.
Voorzitter Bernt Schneiders van Stichting Bevrijdingspop spreekt op NH Nieuws van een nijpende situatie. “We moeten nadenken over een wat kleiner of een wat korter festival,” aldus Schneiders. De begroting voor het festival bedraagt ongeveer 1,2 miljoen euro. Daarvan komt circa 400.000 euro uit subsidies; de rest moet de organisatie zelf bijeenbrengen, vooral via horeca-omzet op de dag zelf. Die inkomsten zijn echter kwetsbaar, bijvoorbeeld als het slecht weer is, zoals in 2023, toen het festival flinke verliezen leed.
De kosten voor het festival blijven stijgen, onder meer door strengere overheidsregels rondom beveiliging en hoge schoonmaakkosten. Alleen al het schoonmaken na afloop kost zo’n 60.000 euro. “Het organiseren van een gratis festival, met alle gestegen prijzen, met name de kosten van personeel, is gewoon heel duur geworden”, zegt Schneiders.
Dit jaar konden de veertien officiële bevrijdingsfestivals in Nederland nog rekenen op een eenmalige bijdrage van 700.000 euro vanuit het Rijk vanwege de viering van 80 jaar vrijheid. Ook de provincie Noord-Holland verhoogde haar bijdrage structureel van 40.000 naar 100.000 euro en de gemeente Haarlem verdubbelde haar steun met een extra subsidie van 60.000 euro.
Toch blijft het financieel een enorme uitdaging. Het vorige kabinet stelde in 2023 een noodsubsidie van 1 miljoen euro beschikbaar, maar die is door het nieuwe kabinet-Schoof inmiddels geschrapt.
Bevrijdingspop Haarlem wil vasthouden aan het principe van vrije toegang. “Dat is een principiële kwestie, want de vrijheid vieren we samen,” benadrukt Schneiders. Hij uit zijn teleurstelling over het schrappen van de structurele subsidie: “Je wilt toch niet dat 5 mei een stille dag wordt waarop mensen naar de meubelboulevard gaan?”
De organisatie roept de landelijke overheid op om alsnog structurele steun te bieden, zodat het festival ook in de toekomst een plek blijft waar vrijheid gezamenlijk gevierd kan worden.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.